Bär och fruktkurs

Bär och fruktkurs

Grundkurs i bär- och fruktförädling 14-15.3.2020

Kursen vänder sig till dig som vill börja förädla bär och frukt till produkter att sälja, med fokus på olika typer av kokade produkter.

Kursens betoning ligger på det teoretiska, där du lär dig grunderna kring råvaror och hantering, konservering, och betydelsen av pH, pektin samt hållbarhet. Vi tittar också på redskap och utrustning. Vid de praktiska momenten får du bland annat testa tillverkning av sylt, marmelad, gelé och bärgodis. Vi kokar, smakar och analyserar. Det blir även genomgång av märkning av produkter för försäljning.

Efter kursen har du färdigheten att börja med din egen produktutveckling.

Som kursledare fungerar mathantverkaren Margot Wikström, som utbildat sig i Eldrimner och har förädlat bär och frukt till tiotals olika produkter attsälja året om. Margot har vunnit flera medaljer i bådeSM i Mathantverk samt FM i Mathantverk.

Uppföljning av grundkurs i bär- och fruktförädling kan ordnas om det finns enefterfrågan. Diskuteras under kursdagarna.

Om intresse visas, håller vi en uppföljningsdag senare, när du redan gjort lite produkter. Vi träffas för att smaka och analysera varandras produkter. Du får tips och ideér om hur du kan förbättra dem. Ta då också med dina misslyckanden, du får hjälp med att förstå vad som gick fel.

KURSPLATS: Norrby gård, Norrbyvägen 277, Ekenäs 10600.Övernattningsmöjligheter finns, 70€ / person inklusive frukost. Lunch kan ordnas på plats och kostar 20€ för båda dagarna.

DELTAGARAVGIFT:200€ per person. De som anmält sig till kursen får närmare information om utrustning som man skall ha med sig.

ANMÄLNING: Bindande anmälan senast 5.3.2020 till info@hald.fi
12 personer kan antas till kursen.

Ytterligare information: Ann-Louise Erlund, ann-louise.erlund@novia.fi